Soul Retrieval, wat is dat?

Ik ben nu met een heel interessant iets bezig in de opleiding Sjamanistische Hekserij. Namelijk Soul Retrieval, ophalen van verloren zielsstukjes.

Zielsverlies treedt op wanneer een traumatische gebeurtenis (of het nu fysiek of emotioneel is) ervoor zorgt dat de energie fragmenteert, waardoor delen van de ziel vluchten voor veiligheid en vast komen te zitten in de plaats van het trauma of verloren gaan.

Soul retrieval is een oude praktijk die sjamanen gebruiken om een ​​persoon die lijdt aan zielsverlies terug te brengen naar heelheid. Om te begrijpen hoe het werkt – en of je het nodig hebt – is het nodig om eerst te begrijpen wat zielsverlies veroorzaakt, wat de symptomen zijn en hoe je deze energetische fragmentatie van het Zelf kunt helen.

Zielsverlies is het gevolg van een traumatische ervaring of omgeving. Het zielsdeel dat ons lichaam verlaat, doet dat zodat we niet de volledige impact van de pijn hoeven te ervaren. Het is een overlevingsmechanisme: een manier om pijn te verdragen. In de psychologie wordt dit ‘dissociatie’ genoemd. 

Stel je voor dat een jong kind wordt mishandelt of misbruikt. Om de verschrikkelijke ervaring het hoofd te bieden, ontsnapt het kind door zich los te maken van de situatie. Tijdens het proces om zichzelf te beschermen, creëert het kind verschillende alter ego’s, of totaal verschillende persoonlijkheden in zichzelf, als een verdedigingsmechanisme. In de psychologie wordt dit behandeld als “meervoudige persoonlijkheidsstoornis” (nu bekend als dissociatieve identiteitsstoornis). Zielsverlies hoeft niet altijd te ontstaan door zulk heftig trauma maar kan tal van oorzaken hebben zoals:

 • Misbruik, dat kan van emotionele, fysieke, seksuele of mentale aard kan zijn.
 • Langdurige pijn, verdriet of angst ervaren waardoor jij je hulpeloos kunt voelen.
 • Verslavingen zoals drugsverslaving, maar ook werkverslaving, roken en andere verslavingen.
 • Uittreding of bijna-doodervaring.
 • Iemand onverwacht zien sterven.
 • Afgewezen of in de steek gelaten worden.
 • Gedwongen om tegen iemands wil of moraal in te handelen.
 • Een ongeluk
 • In een ongezonde relatie zitten waardoor je persoonlijke kracht verloor, bijvoorbeeld bij narcisme
 • Echtscheiding
 • De dood van een geliefd persoon

Ook lichamelijke ziektes kunnen een symptoom van zielsverlies zijn. Omdat het universum niet tegen leegte kan, kan er een ziekte voor in de plaats komen om die leegte op te vullen. 

Hoe weet je nu of je aan zielsverlies lijdt? Hier zijn een aantal van de meest voorkomende symptomen waaraan je zielsverlies kunt herkennen: 

 1. Je kunt je bepaalde delen van je leven niet meer herinneren.
 2. Je wordt geplaagd door constante gevoelens van angst of ongerustheid.
 3. Je hebt het gevoel dat er een stukje van jezelf ontbreekt.
 4. Je hebt sterke periodes van depressie.
 5. Je bent niet zeker van je doel in het leven.
 6. Je ervaart lange periodes van slapeloosheid.
 7. Je voelt mentale of fysieke vermoeidheid die geen medische verklaring heeft.
 8. Je voelt je verloren.
 9. Je hebt moeite om bepaalde problemen in je leven te overwinnen.
 10. Je hebt het gevoel dat je jezelf niet onder controle hebt.

Bij soul retrieval gaat de sjamaan via journeying opzoek naar die verloren zielsdeeltjes, haalt ze op en plaatst ze bij je terug. Door het terug plaatsen van dit zielsdeeltje keren ook de herinneringen terug. Dit kan onmiddellijk gebeuren of na een aantal dagen/weken. Dit kan gepaard gaan met emoties die verwerkt mogen worden. Soms gaat de verandering heel geleidelijk en merk je pas na een tijdje dat bepaalde kwaliteiten weer zijn teruggekeerd.

Sjamanistische healing werkt direct in gevoel. Daarmee richt het zich op transformatie van de diepste oorzaak van je gedrag, je houding, je gevoel en de inhoud van je gedachten. De pijn die nog in je patronen zit kun je loslaten, waardoor je weer vrij bent. Je hoeft niet bewust op zoek te gaan naar waar het vandaan komt. Je hoeft er niet over te praten en je hoeft het ook niet te analyseren. 

De patronen die je hebt opgebouwd in de loop van je leven worden zo minder bepalend, minder drukkend. Er komt meer ruimte in en dat maakt dat je veel vrijer in het leven komt te staan. 

Na een soul retrieval kun je je meer geaard voelen, lichter voelen en kun je een vreugdevollere manier van zijn voelen. Terugkeren naar heelheid helpt je ook om je ware authentieke zelf te ontdekken. De ‘echte jij’ omvat alle aspecten van jezelf – niet alleen je deugden, maar ook je gekwetste aspecten. Diepgaande genezing omvat het accepteren, erkennen en koesteren van de gekwetste aspecten van jezelf, terwijl onderdrukking daarvan tot lijden leidt.

Een soul retrieval is de ceremoniële acceptatie van een gewond aspect van jezelf, waardoor je zwakte kunt omzetten in kracht.

Ik heb onder andere ook door de Mind-Walk geleerd en gezien dat door een ritueel/ceremonie te verbinden aan datgene dat je mag accepteren en mag loslaten het een veel groter effect hebt.  Je gaat er bewust mee aan het werk en dat is een prachtig helend process, soul retrieval werkt dan nog een stuk dieper.

Ik ga hier ijverig mee aan de slag om verloren zielsdeeltjes bij mezelf op te halen. En ik weet zeker dat dit prachtige stukje heling ook een plekje in mijn praktijk gaat vinden en ik hier veel mensen mee mag gaan helen.  Maar daarover later meer…. 

Liefdevolle groetjes Claudia 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MENU
DEMO
×