Mindfulness, voor mij als hsp-mama fantastisch…

Mindfulness voor mij als Hsp-mama

Wil je weten of jij misschien hoogsensitief bent? Beantwoord dan de volgende stellingen met ja of nee:

💜Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
💜Ik word beïnvloed door de stemmingen van anderen.
💜Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
💜Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken naar een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
💜Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne.
💜Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
💜Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.
💜Harde geluiden storen me snel.
💜Ik kan diep geroerd raken door kunst of muziek.
💜Ik ben gewetensvol.
💜Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig, verlegen of attent gevonden.
💜Ik schrik gemakkelijk.
💜Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
💜Als mensen zich niet prettig voelen heb ik dat snel opgemerkt.
💜Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
💜Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
💜Gewelddadige of emotionele beelden kunnen me diep raken.
💜Als ik erge honger heb heeft dat een sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
💜Veranderingen in mijn leven brengen me erg in de war.
💜Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en geniet daarvan.
💜Het vermijden van situaties die mij van streek maken of overbelasten heeft bij mij een hoge prioriteit.
💜Ik heb last van faalangst.
💜Ik voel me ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurt.

Heb je 14 keer of meer met ja geantwoord?

Dan bestaat de kans dat je hoogsensitief bent.

Ik kan alles met ja beantwoorden 😄
Dit even vooraf zodat je een beetje een idee hebt 😉

Ik raak heel snel overprikkelt als ik niet zorg voor rust en oplaadmomentjes…
En als moeder zijnde is dat niet handig.. Kinderen maken nu eenmaal geluid en zijn druk en ik heb bij die van mij de uitknop nog niet gevonden 🤷🏼‍♀️ Geluiden komen bij mij dan keihard binnen, ik hou al niet van herrie aan mijn hoofd maar als ik overprikkelt ben dan komt elk geluid extra hard binnen. Stel het voor als een sloopkogel die door je hoofd heen gaat… Verschrikkelijk…

Alles komt harder binnen maar geluid is bij mij het ergste… Ik heb dan het liefste totale stilte om mij heen… Onmogelijk dus eigenlijk 😄
En dan te bedenken dat ik 2 huilbaby’s heb gehad 😵‍💫

Vroeger luisterde ik nog niet zo goed naar mezelf waardoor ik mezelf regelmatig voorbij liep. Ik lag regelmatig plat met migraine en zware hoofdpijnen. Je wordt letterlijk gedwongen om een pas op de plaats te maken.

Jaren geleden kwam ik in aanraking met Mindfulness en dat heeft een positief effect gehad. Mindfulness leert je beter luisteren naar de signalen en behoeften van je lichaam. En je leert als een soort toeschouwer naar je gedachten te kijken waardoor je niet zo maar alles gelooft dat je denkt. Gedachten als: ik ben niet goed genoeg, dat lukt me nooit, ik ben het niet waard kun je dan makkelijker weerleggen. Geeft veel meer rust in je hoofd.

En vooral het leren accepteren van jezelf. Ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik mocht nooit rustig aan doen van mezelf, ik ging maar door… want een pauze nemen of eens een dagje rustig aan doen stond voor mij gelijk aan lui zijn en tijdverspilling. 🫣 De enigste momenten dat ik pauze nam was als ik plat lag met migraine en niet anders kon.

Ik accepteer nu dat ik die rustmomenten nodig heb en dat ik die in mijn dagelijkse routine moet en mag inplannen. Oké, gaat soms nog wel eens fout hoor 😉 En dan raak ik overprikkelt. Maar ik weet nu ook hoe ik daar weer vanaf kom en mijn emmertje kan legen.

Hoe pak ik die rustmomenten:

💚 Dagelijks naar buiten. Minimaal een half uur Bewust wandelen met de hond. Het liefst doe ik dat door gebruik van mijn zintuigen. En dan vooral luisteren… Terwijl ik wandel focus ik op alle geluiden die ik hoor, zoals de vogeltjes, de wind enz…. Ook kijken, ruiken en voelen… Voel jij wel eens bewust hoe het zonnetje je huid verwarmd? Ook doe ik graag een wandelende bodyscan 🚶‍♀️

💚 ademhalingsoefeningen doe ik tussendoor als ik merk dat ik even een ontspanningsmomentje nodig heb.

💚 mediteren , heel fijn vind ik dat om ‘s ochtends of ‘s avonds te doen.

Mijn gedachten observeren gaat automatisch. Ik merk het als ik een beperkende gedachte en kan dat dan ombuigen. Bewust Genieten van de dingen die ik doe… Bijvoorbeeld de afwas… Ja echt waar 😄 Bewust voelen hoe lekker warm het water is, de afwasborstel voelen in je hand, de handelingen die je verricht. Dan kan zelfs afwassen heel mindful zijn.

En als ik dan toch overprikkelt raak?


Dan ga ik naar buiten en doe ik tijdens het wandelen ademhalingsoefeningen en voel ik mijn emmertje leeglopen… De kids kunnen zich uitleven en ik kan me even helemaal opladen🪫 Voor overprikkelde kids is naar buiten gaan natuurlijk ook ideaal 👌

Als je echt met Mindfulness aan de slag gaat en het inbouwt in je dagelijks leven dan wordt het op een gegeven moment routine en gaat het automatisch. En ik als hsp-mama heb hier echt heel veel baat bij.

Ik heb zelden nog migraine en de hoofdpijnen zijn, als ik ze heb, minder zwaar dan vroeger.

En daarom vind ik Mind-Walk (Workshops ) zo fantastisch. Als hsp zijnde is zijn in de natuur ongeveer van levensbelang en dat in combinatie met onder andere Mindfulness is dan ideaal 👌 Het geeft je zo veel meer rust in je hoofd en je lijf.

Ook kun je natuurlijk een online cursus Mindfulness doen. Het voordeel hiervan is dat je het gemakkelijk in je eigen tijd kunt doen vanuit je luie stoel.

Probeer het uit. Ik ben door het beoefenen echt een leukere moeder geworden. Minder stress, minder overprikkelt en ik hoef de kids zelden nog te vragen stil te zijn omdat ik weer plat lig met hoofdpijn.

ik zeg doen 😉

liefdevolle groetjes Claudia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recommended Articles

MENU
DEMO
×