Mindfulness en je innerlijke stemmetje

Mindfulness

Bijna alle succesvolle mensen waaronder een heleboel topatleten gebruiken Mindfulness. Vele studies hebben de verbazingwekkende voordelen van Mindfulness aangetoond. Mindfulness en meditatie veranderen de gebieden in de hersenen die verband houden met geheugen, leren en het reguleren van emoties. Dit leidt tot meer mentale helderheid, verbeterde concentratie, minder stress en je ervaart meer geluk en vrede. Bovendien is aangetoont dat het krachtige gezondheidsvoordelen heeft, waaronder verbetering van je slaap, verhoging van je energielevel, een verbeterd immuunsysteem, verlaging van je bloeddruk en verminderen van hoofdpijn. 

 

Studies hebben aangetoond dat mensen bijna 50% van hun dagelijks leven op de automatische piloot doorbrengen. Dat betekent dat je 50% van de tijd waarschijnlijk verdwaald bent in gedachten, stress of zorgen.

En als je zo bent zoals de meeste mensen stop je waarschijnlijk veel te veel energie in dingen waarvan je denkt dat ze je gelukkig maken en je helpen gezonder en langer te leven.

 

Maar weet je dat er 1 simpel iets is wat je iedere dag kunt doen dat niet alleen helpt je leven te verlengen maar je ook leert meer te genieten van het leven. MINDFULNESS

 

Mindfulness en je zelfbewustzijn ontwikkelen 

“De uiterlijke situatie van je leven en wat daar gebeurt is de oppervlak van het meer. Soms kalm, soms winderig en ruw, volgens de cycli en de seizoenen. Maar diep van binnen is het meer altijd ongestoord. Je bent het hele meer, niet alleen het oppervlak.” – Eckhart Tolle

Voor de meeste mensen voelt de chaos en het lawaai om hen heen en in hun eigen mind aan als alles dat er is. Ze leven in een constante staat van reactiviteit en worden heen en weer geslingerd door de gedachten en emoties die ze ervaren. Ze worden gecontroleerd door dat stemmetje in hun hoofd dat zich constant zorgen maakt over alles wat er mis kan gaan, hen bekritiseerd voor alles wat ze verkeerd doen en ze schuldig of boos laat voelen over alles wat er verkeerd ging. Dit stemmetje interpreteert elke situatie en we twijfelen er niet aan of dat stemmetje de waarheid spreekt net zoals we ook niet twijfelen aan onze ademhaling. Het is er gewoon en dit gebeurt onbewust. We voelen en handelen op basis van deze interpretatie. 

Wij hebben allemaal zo een stemmetje in ons hoofd, Ja jij ook. Dat stemmetje is bij sommige mensen mooier dan bij anderen maar iedere stem heeft de neiging om dezelfde disfunctie te hebben. Maar het mooie is dat jij niet deze stem bent. Misschien wist je dit al of misschien is dit helemaal nieuw voor je. We hebben allemaal wel eens met onszelf gepraat, een discussie met dat stemmetje en ervaren dat er 2 van jou zijn. Er is diegene die denkt, voelt en reageert en er is diegene die zich bewust is van de gedachten, emoties en reacties. En jij bent dat bewustzijn. Je bent de aanwezigheid die getuige is van die stem MAAR je bent niet die stem. 

Als je dit duidelijk is dan kun je observeren wat die innerlijke stem doet en denkt. Dit heet zelfobservatie of zelfbewustzijn. Naarmate jij je meer en meer bewust wordt van datgene dat er onbewust gebeurd, onder de oppervlakte, wordt je Bewust en ervaar je alles duidelijker.

Het proces van het ontwikkelen van dit Bewustzijn heet Mindfulness. Waarschijnlijk heb je een groot gedeelte van je leven op de automatische piloot geleefd met weinig controle over je gedachten, emoties of je leven. En zo lang jij je niet bewust bent van datgene dat je denkt, voelt of doet kun je dat niet veranderen. Het ontwikkelen van dat bewustzijn is de sleutel tot jouw innerlijke kracht. Je bent in staat om je innerlijke stem te sturen, beter te voelen, je emoties te kiezen en betere beslissingen te nemen.

Begin met zo vaak mogelijk te luisteren naar dat stemmetje in je hoofd. Let vooral op gedachten die zich herhalen. Wees de waarnemer van wat er binnenin je gebeurd, dat wat er is aan de oppervlakte van het meer en dat wat in de diepte ligt. Kijk of je de diepe rust van de bodem van het meer kunt vinden en voelen zelfs als het aan de oppervlakte ruw is.

Als je mindfulness oefent en je gedachten en je reacties observeert kun je steeds beter zien wie de ware jij is. Wanneer je boos bent zul je merken dat het boze deel en het deel dat observeert niet hetzelfde is. Dat is belangrijk om te weten omdat je ware zelf nooit verstrikt raakt in de drama’s die aan de oppervlakte zitten. Er is een deel van jou dat tevreden, veilig en gelukkig is, ongeacht wat er om je heen of in je mind gebeurt. Je hogere zelf is onaantastbaar en kalm. Je weet dat die er altijd is… Net zoals je weet dat de zon nog steeds bestaat ook al zakt hij weg achter de horizon en kun je hem niet zien. Die vredige, kalme jij is er ook altijd ook al kun je dat niet altijd zien. 

Als je met nieuwsgierigheid begint te ontdekken wat dat innerlijke stemmetje van plan is ga je interessante dingen opmerken. Je gaat opmerken wanneer je je gedraagt op een manier die in overeenstemming is met jouw doelen en waarden en wanneer je dat niet doet. Je zult gaan merken wanneer je lacht maar eigenlijk verdrietig bent, wanneer je zegt dat je ok bent maar dat eigenlijk helemaal niet zo is. Je merkt op dat je boos bent maar dat je dat niet bent omdat je daarmee eigenlijk gedrag van de ander wilt manipuleren. Je wordt je bewust van de negatieve en beperkende gedachten in jouw hoofd en je wordt je er ook bewust van wanneer jij je ontspannen, happy en gelukkig voelt. 

Het laatste dat je moet weten om Mindfulness te ontwikkelen is om te zijn in het Nu. Onze mind heeft de gewoonte om veel bezig te zijn met het denken aan het verleden of de toekomst en zich daar zorgen over te maken. Maar de kracht om je bewust te worden van je gedachten, emoties en handelen heb je alleen in het Nu. Als je aandacht geeft en je bewust bent van dat wat er Nu op dit moment gebeurd dan kun je je geen zorgen maken over dat wat is geweest of dat wat misschien eventueel zou kunnen gaan gebeuren.

Let heel bewust op elke stap die je zet, voel hoe je voeten contact maken met de aarde, wees je bewust van het ritme van je ademhaling, let op de geluiden om je heen. Door je aandacht in het Nu te houden kun je je bewust worden van je gedachten. En merk je dat je opdat moment een negatieve of beperkende gedachte hebt wees dan blij dat je deze hebt opgemerkt. Door je bewust te worden van die gedachten heb je de power om die beperkende gedachten te veranderen. Jij bent degene die de leiding heeft over je gedachten, emoties en je handelen. 

In de Mind-Walk besteden we veel aandacht aan verschillende Mindfulness oefeningen die ervoor zorgen dat je steeds meer in het hier en nu kunt zijn. En dat lekker buiten in de natuur. Neem een kijkje op de website wanneer de volgende cursus start. 

Woon je niet in de buurt maar lijkt je het wel leuk om een Mind-Walk cursus te doen, dan kun je deze ook online doen. Deze cursus is op dit moment nog in de maak dus houdt de website in de gaten. 

Ook is er de 21 dagen Mindfulness online cursus. In deze cursus leer je in 3 weken bewuster te worden van je gedachten, emoties en handelen waardoor je minder stress ervaart, beter kunt slapen en gelukkiger leeft. Je leert ook hoe je Mindfulness in je dagelijks leven kunt integreren en hoe je een eenvoudige routine kunt opbouwen. Ook deze cursus is nog in de maak maar zal binnenkort online komen. Houdt dus ook hiervoor de website in de gaten. 

Liefdevolle groetjes Claudia 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recommended Articles

MENU
DEMO
×