Meditatief wandelen om te ontspannen.

Meditatief wandelen

Wandelen op zichzelf is natuurlijk al heerlijk, maar met meditatief wandelen kun je een extra dimensie aan je wandelingen toevoegen. En zeg nou zelf, een beetje extra ontspanning kunnen we in deze tijd allemaal wel gebruiken.

Misschien denk je nu dat je met je ogen dicht, Ohm of zemmm ( zoals mijn jongste dochter altijd zegt) roepend, door het bos mag walsen als een elegante bosnimpf. Maar niets is minder waar. Kan trouwens ook best pijnlijk worden als je met je ogen dicht door het bos gaat lopen. Een boom is toch best hard en die kun je beter knuffelen dan tegenaan lopen.

Nu weet je wat het niet is, maar wat is meditatief wandelen dan wel?  Daarvoor zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken. Ik zal die die ik zelf het allerliefste doe aan je uitleggen. Misschien dat je die dan zelf ook een keertje gaat doen. Feedback hoor ik graag ๐Ÿ™‚

Bij deze techniek mag je al je zintuigen gebruiken, je mag je focussen op een paar zintuigen of je focust je op slechts 1 zintuig. Alweer die keuze stress… Probeer het uit en kijk wat jij op dat moment fijn vindt. Het beste gaat deze meditatieve wandeltechniek als je je hoofd leeg hebt gemaakt door bijvoorbeeld een wandelende bodyscan ( google maar even).

Wat je gaat doen bij deze wandeling is:

  • luisteren
  • zien
  • voelen
  • ruiken
  • proeven

Probeer tijdens het wandelen eens al je zintuigen aan te zetten.

Wat hoor je? Het ruisen van de wind, vogeltjes, verkeer, geluiden dichtbij of ver weg?

Wat zie je? Verschillende tinten groen, bruin, rood… Bloemetjes, dieren, bladeren.

Wat voel je?  De grond onder je voeten, de zon of de regen op je huid, blaadjes die langs je arm strijken.

Wat proef je? Misschien ken je dat wel. Als je een strandwandeling maakt en je likt eens langs je lippen dan proef je zout. Maar je kunt bijvoorbeeld ook vruchten plukken in het bos en die proeven. Let op!!! Die kleine ronde bruine dingetjes die wel eens op de grond liggen zijn geen dropjes, niet proeven dus.

Zo kun je dus al je zintuigen gebruiken tijdens deze wandeling. Maar je kunt natuurlijk ook de focus leggen op 1 zintuig.

Bijvoorbeeld luisteren. Wat ik zelf heel prettig vind is het geluid van de vogeltjes. Probeer je daar eens op te focussen. Hoeveel verschillende soorten vogels hoor je? Je hoeft ze niet bij naam te noemen, je hoeft het alleen waar te nemen. Welke vogelgeluiden hoor je dichtbij en welke ver weg. Misschien hoor je een roofvogel, heerlijk geluid vind ik dat trouwens, of een specht die aan het trommelen is.

Probeer het eens uit, dompel je deze week eens onder in alles wat je kunt waarnemen in het bos, park, strand of veld en je zult merken dat dit heel ontspannend werkt. Mocht het zonnetje lekker schijnen ga er dan ook eens bij zitten of liggen, sluit je ogen, open je oren en relax.

Ik weet zeker dat jij je na deze wandeling als herboren voelt. Deze meditatieve wandeltechniek komt uiteraard ook aan bod in de Mind-Walk cursus. 

X Claudia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recommended Articles

MENU
DEMO
×