Waarom ik nu wel kan zeggen: “Jippy, ik ben hoogsensitief!”

Jippy, ik ben hoogsensitief

Jippy, ik ben hoogsensitief. Dit is iets wat ik een paar jaar geleden echt niet had gezegd.

Wat is hoogsensitiviteit?

Mensen die zeer gevoelig zijn worden doorgaans hoogsensitief of hooggevoelig genoemd. Dit zijn mensen die doorgaans heftig reageren op prikkels en emoties snel kunnen oppakken. Ook hebben ze een hoog ontwikkeld inlevingsvermogen. Ze kunnen emoties van anderen goed inschatten. Mensen met hooggevoeligheid worden vaak verward met mensen die introvert zijn. Het kan voor mensen die hooggevoelig zijn hierdoor best lastig zijn om erachter te komen wat er nou echt aan de hand is en hierdoor voelen ze zich vaak onbegrepen. Dit komt omdat we in een gehaaste wereld leven waar emoties vaak worden gezien als zwak en waar je vooral sterk moet zijn.

Dit neemt echter niet weg dat hoogsensitieve mensen wel degelijk iets te bieden hebben. Ze worden alleen vaak een beetje weggeduwd als onbelangrijk of te emotioneel. Vaak worden hoogsensitieve mensen ook gekoppeld aan spiritualiteit en ‘zweverig’ gedrag. Hierdoor zijn er ook veel mensen die de hooggevoelige eigenschap niet serieus nemen. Dit kan lastig zijn. Wat vooral belangrijk is, is dat je als hooggevoelige persoon een weg vindt om te voorkomen dat je allerlei prikkels krijgt.

Door de grote impact die de diepgaande informatieverwerking kan hebben op hoogsensitieve personen, kan hun hoogsensitiviteit een risicofactor zijn voor stressgerelateerde aandoeningen zoals depressie, burn-out, CVS, fibromyalgie… bij volwassenen. Bij kinderen kan het leiden tot leer-, gedrags- en sociale problemen.

Mijn jeugd

Ik voelde me als kind onbegrepen en ongehoord. Ik mocht mezelf niet zijn, ik was te gevoelig en ik moest maar harder worden. Ik voelde stemmingen van anderen aan, ellende en leed trok ik mij heel erg aan en dan was ik soms dagen van slag af. Stond het nieuws bijvoorbeeld aan op tv dan vluchtte ik meestal ergens anders heen. Ik kon die ellende niet aanzien en ik werd er verdrietig en boos van. Maar ik moest me niet zo aanstellen, het is tenslotte belangrijk dat je weet wat er in de wereld gebeurd. Nog steeds kijk ik geen nieuws of programma’s waar het gaat om andermans ellende, eigenlijk kijk ik nooit tv. Ik kan er nog steeds niet tegen. Ik moest realistisch worden en niet zo met mijn hoofd in de wolken lopen, de wereld is hard en daar moest ik maar aan wennen.

Ook mijn schooltijd was niet erg leuk. Ik was anders dan de andere kinderen en ik werd dagelijks gepest. Op school zit je natuurlijk tussen heel veel mensen en als je stemmingen en gevoelens van andere oppikt is dat heel vermoeiend. Ik wist toen nog niet hoe ik mezelf daarvoor kon afsluiten. Als ik uit school kwam was ik altijd moe en trok ik mezelf het liefst terug op een plekje waar ik alleen kon zijn. Ook ging ik dan regelmatig met de hond naar buiten en toen ik ouder was was ik dagelijks uren lang bij de paarden. Die rust vond ik heerlijk en ik kon weer opladen. In de weekenden maakte urenlange buitenritten met de paarden, het liefst helemaal alleen, heerlijk vond ik dat.

Tegenwoordig is er gelukkig veel hulp voor kinderen die hoogsensitief zijn. Er zijn coaches die je helpen je hoogsenstieve kind beter te begrijpen en te begeleiden. Weet je niet zeker of jouw kind hoogsenitief is? hieronder vind je de kenmerken.

Dit zijn de kenmerken van een hoogsensitief kind zoals Elaine Aron die noemt in haar boek ‘Het hoogsensitieve kind’:

 • Snel schrikken
 • Last hebben van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid
 • Niet van grote verrassingen houden
 • Meer leren van een vriendelijke terechtwijzing dan van strenge straf
 • Lijkt gedachten te kunnen lezen
 • Moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd gebruiken
 • Elk vreemd geurtje ruiken
 • Een scherpzinnig gevoel voor humor hebben
 • Intuïtief lijken
 • Moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag
 • Moeite met grote veranderingen
 • Zich willen verkleden als kleren nat of zanderig zijn geworden
 • Veel vragen stellen
 • Een perfectionist zijn
 • Oog hebben voor het verdriet van anderen
 • Meer van rustige spelletjes houden
 • Diepzinnige, beschouwende vragen stellen
 • Zeer gevoelig zijn voor pijn
 • Slecht tegen een luidruchtige omgeving kunnen
 • Oog hebben voor detail (iets wat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk e.d.)
 • Eerst kijken of het veilig is alvorens ergens in te klimmen
 • Beter presteren wanneer er geen vreemden bij zijn
 • De dingen intensief beleven

Verkeerde relaties

Ook had ik het talent om de verkeerde relaties aan te trekken. Dit is een veel voorkomende valkuil voor hoogsensitieve mensen. Er zijn heel veel mensen die zich aangetrokken voelen tot de zorgzame natuur van hoogsensitieve mensen. Ik heb meerdere relaties met narcisten gehad in mijn leven. De relatie met een narcist start vaak overweldigend. De narcist is heel erg bedreven in het maken van een eerste goede indruk. Hij komt zelfverzekerd over en hij is ontzettend charmant. Hij doet alsof hij heel erg goed kan luisteren, hij stelt je veel vragen en hij overlaadt je met complimenten. Als je hooggevoelig bent dan weet je niet wat je overkomt. Normaal gesproken ben jij het die zo aanvoelt wat de ander nodig heeft. Nu lijkt de narcist te voelen wat jij nodig hebt.

Maar ja, op een gegeven moment toont de narcist zijn ware gezicht maar dan zit je er meestal al zo diep in dat er weer uit komen heel erg moeilijk is. Narcisten weten je als geen ander te manipuleren en je gaat twijfelen aan je eigen gezonde verstand. In mijn laatste relatie ging het zelfs zo ver dat ik mentaal werd mishandeld op het einde van de relatie kwam er zelfs lichamelijke mishandeling bij. Ik was toen 6 weken zwanger van mijn jongste dochter en dat was het moment dat bij mij de knop omging en ik gekozen heb voor mezelf en mijn kids.

Zelfontwikkeling en de reis naar mijn Authentieke Zelf

Na deze relatie was ik mezelf helemaal kwijt. Ik moest weer opzoek naar mijn Authentieke Zelf. Ik ben erachter gekomen dat ik hoogsensitief ben en dat was een ware eye opener. Ineens wist ik waarom ik mij altijd anders voelde dan anderen. Het werd me duidelijk waarom alles bij mij ongefilterd binnen komt en ik ging opzoek naar manieren om met mijn hooggevoeligheid om te gaan.

Ineens wist ik waarom ik zo graag alleen ben en de natuur nodig heb. Het is voor mij de manier om ervoor te zorgen dat ik niet overprikkelt raak of om mijn volle emmertje te legen. Ik ga dagelijks met de hond naar buiten om mezelf op te laden. Als ik dat niet doe merk ik dat direct. Dan ben ik prikkelbaar, wordt ik sneller moe en ik krijg lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en rugpijn. Als ik lekker naar buiten kan dan ben ik een leuker mens en een leukere moeder. Al is het maar een half uur per dag even helemaal alleen mindful wandelen.

Door de verbinding met de natuur opnieuw aan te gaan heb ik de verbinding met mezelf terug gevonden. Ik leef nu vanuit mijn hart, vertrouw op mijn intuïtie en omarm mijn Authentieke Zelf volledig, ik leef nu mijn Zielsmissie. Ik weet wie ik ben en daar ben ik heel blij mee… Mijn hoogsensitiviteit is mijn Kracht, mijn Super Power. En deze kracht zet ik ook in bij mijn werk. Ik help hoogsensitieve vrouwen hun Authentieke Zelf terug te vinden en hun hoogsensitiviteit te zien als hun Super Power. Het leven wordt zo veel mooier als je volledig jezelf kunt zijn, je niet meer hoeft aan te passen aan je omgeving, jezelf niet meer wegcijfert in relaties en je eigen grenzen goed kunt aangeven en respecteert.

Ik kan nu echt zeggen: “Jippy, ik ben hoogsensitief!”

Kun jij dat ook? Zo niet vraag dan een gratis intake gesprek aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recommended Articles

MENU
DEMO
×