Bewaak je eigen grenzen

collage photo of woman

collage photo of woman
Wist je dat je als hsp-er 35 prikkels per seconde binnen krijgt? Voor een niet hsp-er zijn dat er 2 per seconde. Het is dus niet zo gek dat jij als hsp-er een druk en vol hoofd hebt. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, dat is dus ongeveer 20% en best veel.

Je kunt je voorstellen dat jouw emmertje dus ook veel sneller vol zit dan bij iemand die niet hsp is en veel minder prikkels binnen krijgt. Je voelt, ziet, ruikt, hoort veel meer en dit kost veel energie.

Als jij niet geleerd hebt om ervoor te zorgen dat jouw emmertje niet overvol raakt dan kan dit zorgen voor lichamelijke klachten zoals:

 • Hoofpijn/migraine
 • Buikpijn
 • Darmklachten
 • Vermoeidheid
 • Stijve spieren
 • Allergieën

Hoog sensitieve mensen zijn door de vele prikkels die binnenkomen vatbaarder voor psychische klachten zoals:

 • Depressie
 • Burn-out
 • Angsten
 • Slecht slapen
 • Verslavingen
 • Niet kunnen concentreren

Het is daarom heel belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Te voelen wanneer je emmertje dreigt over te lopen en op tijd je rust te nemen. Bij mij uitte zich dat vooral door hoofdpijn, migraine en heel moe zijn. Dat was voor mij dus een heel duidelijk teken dat mijn emmertje overliep. Ik had dan ook zeker een paar dagen nodig om op te laden en te ontprikkelen. Vroeg gaan slapen, stilte en heel veel buiten zijn hielp mij daarbij.

Maar het is natuurlijk beter als je ervoor zorgt niet over je grenzen heen te gaan en op tijd je rust te nemen. Heb jij bijvoorbeeld dit weekend een feest maar voel je er meer voor om je lekker even terug te trekken met een goed boek omdat je moe bent? Doe dat dan….

Heb je na een drukke werkdag eigenlijk geen zin om met die vriendin iets te gaan drinken omdat je weet dat je de volgende dag waarschijnlijk hoofdpijn hebt als je het wel doet? Verschuif die afspraak dan naar een andere dag waarop je minder stress hebt.

Als je het niet gewend bent om te doen zul je je waarschijnlijk schuldig voelen. Je hebt tenslotte van huis uit meegekregen dat je eerst aan andere moet denken, je moet aanpassen en dat het egoïstisch is om aan jezelf te denken. Je gaat dit ook niet van de één op de andere dag veranderen, dit is een proces.

Neem die tijd voor jezelf als je die nodig hebt . Ga dingen doen die je opladen in plaats van leegtrekken. Plan die oplaadmomenten in je dag in. 1x in de week een lange wandeling in het bos is niet genoeg. Maak iedere dag een stilte wandeling, plan iedere avond een momentje voor jezelf om een boek te lezen , te mediteren, te dansen of iets anders waar jij rust en energie van krijgt. Ga uit je hoofd en ga weer voelen wat JIJ nodig hebt.

Je moet weer gaan vertrouwen op, en gaan luisteren naar je eigen gevoel. Helemaal los van de verwachtingen die andere van jou hebben, of waarvan je denkt dat ze die hebben. Als hsp-er wil je iedereen pleasen en vergeet je daarbij jezelf.

Jij mag jezelf op nummer 1 gaan zetten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recommended Articles

MENU
DEMO
×